Notice: Undefined variable: _lang in /var/www/jars.pl/application/model/Engine.class.php on line 336
Badania żywności i pasz | Jars sp. z o.o.
×

Oferta

Badania żywności i pasz

Laboratoria JARS Sp. z o.o. oferują badania artykułów spożywczych, surowców do ich produkcji, suplementów diety oraz pasz, w poniższych zakresach:

Ocena bezpieczeństwa i jakości produktów

Badania mikrobiologiczne:

- Salmonella spp.
- Salmonella typhimurium i Salmonella enteritidis
- Listeria monocytogenes
- Escherichia coli
- Escherichia coli O157
- Staphylococcus aureus
- Campylobacter spp.
- Cronobacter spp.
- Pseudomonas spp.
- Pseudomonas aeruginosa
- Clostridium perfringens
- Bacillus subtilis
- Shigella<span;"> spp.
- Yersinia enterocolitica
- Enterobacteriaceae
- Bacillus cereus
- enterokoki
- drożdże i pleśnie
- bakterie z grupy coli
- bakterie z grupy coli termotolerancyjne
- drobnoustroje tlenowe mezofilne
- bakterie fermentacji mlekowej
- bakterie psychrotrofowe, termofilne, octowe, amylolityczne, lipolityczne
- bakterie beztlenowe przetrwalnikujące redukujące siarczany IV i inne

Badania fizykochemiczne:

Sprawdzamy podstawowe parametry:
- zawartość suchej masy, białka, tłuszczu, soli, skrobi
- zanieczyszczenia mineralne i organiczne
- kwasowość, liczbę kwasową oraz nadtlenkową i jodową
- ekstrakt ogólny i bezcukrowy
- pH
- gęstość
- masę i objętość netto

Oznaczamy również:
- aktywność wody
- skład kwasów tłuszczowych
- cholesterol i sterole roślinne
- mykotoksyny
- substancje słodzące i konserwujące
- witaminy
- składniki mineralne (magnez, fosfor, wapń, żelazo, mangan, miedź, chrom, cynk i inne)

Dodatki do żywności

Wykonujemy badania w celu:
- sprawdzenia obecności barwników
- oznaczenia zawartości fosforanów, azotynów i azotanów
- oznaczenia zawartości konserwantów i substancji słodzących

Badania przechowalnicze żywności

Mają na celu ustalenie okresu przechowywania artykułów i surowców spożywczych. W zależności od deklarowanych warunków przechowywania proponujemy 3 rodzaje badań:
- standardowe
- próby termostatowe
- w warunkach przyspieszonego starzenia

Wartość odżywcza

Pozwala konsumentowi uzyskać informację dotyczącą wartości energetycznej produktu oraz składników mających wpływ na jego wartość odżywczą.

Przeprowadzamy badania zgodnie z wymaganiami:
- rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
- na życzenie klienta uwzględniamy wymagania, jakie ma spełniać żywność na rynku USA

Dodatkowo oferujemy wyliczenie Referencyjnej Wartości Spożycia (RWS) oraz opracowanie tabel wartości odżywczej potrzebnych do zamieszczenia na etykiecie.

Witaminy

Oznaczamy witaminy:
- rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K),
- rozpuszczalne w wodzie (B1, B2, B5, B6, B12, C, biotyna, niacyna, kwas foliowy).

Zanieczyszczenia i substancje niepożądane

Oferujemy badania pod kątem zawartości:
- metali ciężkich
- azotanów, azotynów, fosforanów
- mykotoksyn: aflatoksyny - B1, B2, G1, G2 i M1, patuliny, ochratoksyny A, deoksyniwalenolu, zearalenonu, fumonizyny B1 i B2, toksyny T-2 i HT-2
- benzo(a)pirenu oraz sumy wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA)
- histaminy
- dioksyn i dioksynopodobnych PCB
- pozostałości środków ochrony roślin
- pozostałości leków weterynaryjnych
- radioaktywności: ogólna zawartość radionuklidów, stront 90, cez 134, 137

Tusze zwierzęce

Zakres badań obejmuje tusze:
- bydła
- świń
- drobiu
- owiec
- kóz
- koni

Wykonujemy badania sprawdzające higienę uboju pobierając próbki z tusz lub półtusz metodami:
- wymazową
- destrukcyjną
- gąbki ściernej

Oznaczamy:
- Salmonella spp.
- Enterobacteriaceae
- robnoustroje tlenowe mezofilne

ALERGENY, GMO – badania metodą PCR

Technika real-time PCR umożliwia precyzyjne rozróżnienie i oznaczenie sekwencji kwasów nukleinowych nawet w bardzo małej próbce. Wysoka czułość tej metody pozwala na wykrywanie już niewielkich ilości kopii poszukiwanej sekwencji DNA w badanym produkcie. Ze względu na te właściwości, metoda real-time PCR może być wykorzystywana do wykonywania zarówno analiz jakościowych jak i ilościowych.

ALERGENY

Badania alergenów, które wykonują nasze laboratoria obejmują takie obszary jak:
- surowce
- produkty gotowe
- czystość linii technologicznych

Celem badań linii technologicznej jest ocena potencjalnej możliwości przeniesienia śladowych ilości alergenów stosowanych w procesie technologicznym do procesu prowadzonego na tej samej linii już bez zastosowania surowca zawierającego alergen np. orzecha oraz skuteczności przygotowania linii.

Wykonujemy badania w celu określenia obecności i/lub zawartości następujących alergenów:
- białka mleka
- orzecha włoskiego, orzecha laskowego, orzeszków ziemnych
- sezamu
- glutenu
- selera
- gorczycy
- soi

GMO

Wykonujemy badania na wykrywanie obecności oraz ilościowe oznaczenie dozwolonych organizmów genetycznie modyfikowanych.

PATOGENY, ZAFAŁSZOWANIA – badania metodą PCR

Technika real-time PCR umożliwia również badanie obecności patogenów w produktach oraz wykrywanie zafałszowań w żywności. Wykonujemy badania na obecność patogenów:

PATOGENY W ŻYWNOŚCI, PASZACH, PRÓBKACH ŚRODOWISKOWYCH

Konwencjonalne metody analizy mikrobiologicznej są pracochłonne i wymagają czasu. W porównaniu z nimi, zastosowanie metod molekularnych pozwala znacznie skrócić czas oczekiwania na wynik.

Wykonujemy badania na obecność patogenów:
- Listeria monocytogenes
- Salmonella spp
- E.coli O157:H7

ZAFAŁSZOWANIA ŻYWNOŚCI

Technika real-time PCR umożliwia skuteczne wykrywanie zafałszowań artykułów spożywczych.

Wykrywamy zafałszowania między innymi:
- mleka – serwatką
- masła – tłuszczami roślinnymi
- produktów mięsnych – innymi gatunkami mięsa

Nasze badania umożliwiają również zidentyfikowanie gatunków ryb wprowadzanych do obrotu.

Certyfikaty i zatwierdzenia

  • 3 Topole
  • Agros Nova
  • Amber Spark
  • Animex
  • Anita
  • Bakalland
  • Biedronka
  • Bonduelle
  • Carrefour
  • Cedrob
  • Clinikka
  • Coca-Cola
  • Dalkia
  • Davit
  • Delecta
  • Delicpol
  • Develey
  • Dino Polska
  • Dr Gerard
  • Dr Oetker
  • E’Leclerc
  • EkoNorm Sp. z o.o.
  • ENEA Wytwarzanie S.A.
  • Eurocash
  • Fanex
  • Fresenius Nephrocare Polska
  • FSB Piekarnie
  • Grana
  • Grycan
  • Herbapol
  • Hochland
  • Hotel Westin
  • Hotele Hilton
  • Hotele Radisson
  • Kooperol
  • Kruger
  • Libra
  • Makton
  • Mieszko
  • Mispol
  • Mościbrody
  • MPWiK Warszawa
  • Nordfish
  • Oerlemans
  • Oskroba
  • Otmuchów
  • Pepsi Cola
  • Profi
  • Real
  • Roldrob
  • Rolnik
  • SEKO
  • SGGW
  • Śnieżka
  • Sodexo
  • Suempol
  • Teekanne
  • Telepizza
  • Tesco
  • Virtu
  • Żabka
  • Zagłoba
  • Zielona Budka